Angst kan være altoppslukende og veldig skremmende når det står på. Hvordan håndtere angst? I dette intervjuet møter du Kristine Czilling Tørå, grunnlegger av Angstportalen* , som selv har hatt alvorlig angst. I en periode var det så ille at hun ikke kom seg ut av døren. I dag lærer hun bort teknikker som hjelper andre håndtere angst bedre.

I denne samtalen snakker vi om hva angst er, hvorfor enkelte opplever å få angst og hva vi kan gjøre når angsten oppstår.  

Lytt til podcast episoden her.

Hva er egentlig definisjonen på angst?

I følge Kristine er angst en aktiveringen i kroppen der hjernen oppfatter en fare. Denne faren kan komme av en tanke, en situasjon, en person eller til og med en lukt, ulike ting som hjernen forbinder som en trussel. 

Angsten er nervesystemet som skrur på gassen for å få deg vekk fra det som er farlig. Kristine sier at symptomene ofte får all oppmerksomhet, i stedet for årsaken og roten til selve angsten. Det er ikke så rart, sier hun, for symptomene kan være skremmende og veldig fysiske. 

Men ved hjelp av bevisstgjøring og effektfulle teknikker kan angsten bli mye mer håndterlig, selv om den kanskje ikke vil forsvinne helt. 

I dag er angsten mer et tegn på at jeg ikke har tatt så godt vare på meg selv, at jeg har jobbet for mye, det har vært stress eller press på noen måte, som jeg ikke har håndtert.

Livet skjer og det er mye stress for oss alle, så noen ganger glemmer vi å stoppe opp. Kristine sier at når angstsymptomene dukker opp nå, så er det på en mye mildere måte en før, og hun begynner å lete etter årsaker med en gang. 

Ingen følelser er feil

Mange følelser kan være skremmende å føle, men angsten kommer ofte hvis vi undertrykker følelser og de ikke får lov til å bli følt. Dette betyr ikke at du skal heale deg selv og føle på alt 24 timer i døgnet. Da vil du bli utslitt. Men som Kristine sier, ta pauser med bevisst distraksjon, eller gjør ting som du vet er bra for deg.

Angst er en følelse, og følelser forsøker å fortelle oss om noe som ikke har vært eller er helt bra. Og når vi får disse følelsene nytter det ikke bare å fortsette som før, kjøre på og late som følelsen ikke er der. Da kan vi gjøre det mye verre. 

Vi snakker også om eksponering og at det er noe vi ikke kommer utenom når det gjelder å jobbe aktivt med angsten. Det handler egentlig om å omprogrammere hjernen til at det du er redd for, ikke er farlig, men at du er trygg. Det viktige er å gjøre dette når du er klar for det, altfor ofte blir vi kastet ut i dette for tidlig sier Kristine. 

Eksponering har ingen ting for seg hvis ikke vi kan gå ut av situasjonen og føle oss rolige.


Om du sliter med angst, kan du som følger av Wisdom from North få 50% rabatt i Kristines medlemsportal Angstportalen den første måneden. Klikk her >>

Om Kristine Czilling Tørå

Kristine har alltid slitt med angst, men i 2015 nådde hun bunnen. Plutselig klarte hun ikke gå ut av døra lenger. Livet var bare angst, panikk og mørke. Hun tenkte at livet hennes var over. Men så skjedde det noe. Hun begynte å lære alt hun kunne om selvutvikling, angst og hvordan hun kunne få det bedre. Hun var allerede utdannet Spesialpedagog, og på det grunnlaget begynte hun å bygge seg selv sakte opp igjen. Hun startet videre det som nå heter Angstportalen, der flere tusen har vært innom og fått hjelp av Kristine sine metoder og teknikker for angstmestring. Kristine har allerede blitt omtalt i medier som Tara , VG og Psykisk helse.

Kristine er også en av våre masterklasse lærere i Wisdom From North Medlemskap. Lytt gjerne også til dette intervjuet fra tidligere med Kristine om å møte sitt indre barn.

Ikke ta deg sammen!

Kristine har nettopp kommet ut med boken «Ikke ta deg sammen – en annerledes bok om angst, en effektiv metode som tar deg trygt gjennom angstens tre faser» . Du finner den her >>*

Lenker til intervjuet

www.angstportalen.no
Medlemskap i Angsportalen
Boken «Ikke ta deg sammen»*
Wisdom From North medlemskap
Intervju om å møte sitt indre barn

*Dette er affiliate lenker.


Se alle våre GRATIS webinarer og meditasjoner

La deg inspirere av fantastiske lærere som Iisa Persen og Marit Reitan i våre webinarer. Eller nyt en av våre meditasjoner. Alt sammen helt gratis. 

alle våre gratis klasser og meditasjoner
>