Denne artikkelen er skrevet av Gitte Winter Graugaard, Internasjonal bestselgende forfatter.

Gitte skriver bøker for barn fylt med fascinerende meditasjoner som hjelper dem å finne fred i hverdagen og å sove bedre. Hun er opptatt av å lære barn å navigere fra hjertet og å forstå deres vakre indre landskap. For når vi vet om vårt indre landskap, åpnes de ytre dørene for oss på magisk vis. Bare la eventyret begynne…

barns digitale lykkejakt

Satelitt familien på lykkejakt

Hvordan unngår vi å bli satellitt familier som sitter i separate rom, med hver vår skjerm? Hvordan kan vi skape tilstedeværelsen som er familiens lim i en verden der alt går så raskt? Hvordan vil mer nærvær og kjærlighet i familien påvirke deg og dine? Hvordan skaper vi et harmonisk forhold i familien vår med sunne familieverdier? Hvilke verdier har dere for et godt og omsorgsfullt fellesskap i familien?

Dette er bare noen av problemene jeg reflekterer over disse månedene. Spesielt innlegget – Korona– hvor vi for en tid fikk det vi trengte mest – tid sammen.

Digital avhengighet spiser opp tilstedeværelse

En av de store utfordringene i familielivet anno 2021 er den digitale avhengigheten vi alle har. «Hvordan får jeg kontakt med barna mine når de limes til telefonen?» Slik spurte en mor meg søndag på webinaret mitt på Wisdom From North, som jeg jobber med i høst og gir foreldrekurset «Skap fredelige familiebånd fra hjertet» der.

Svaret er umiddelbart enkelt. Opprett skjermregler. Bestem deg for et tidspunkt når dere er sammen og alle telefoner blir lagt bort. Gjør det fint, vær til stede og gjør noe med barnet ditt.

Men er det så enkelt? Svaret er nei. Fordi faktum er at telefonene våre er fylt med funksjoner som sender en jevn strøm av dopamin inn i kroppen, et kjemikalie som får oss til å føle oss glade og føles forfriskende. Dopamin utløses som en del av hjernens belønningssystem når vi har gjort noe vi er glade eller stolte av. Det kan skape en følelse av lyst eller et rush av eufori.

Et komplekst dilemma fordi digital avhengighet samtidig spiser opp vår tilstedeværelse. Et faktum som mange foreldre kan signere under. Meg selv inkludert. Hele tiden må jeg jobbe med mine egne vaner rundt arbeidet mitt, som mye av tiden foregår på sosiale medier.

Digital avhengighet

Studier viser at mellom 4 og 20% av barn og unge føler seg avhengige av telefonen og er digitalt avhengige. Andre tall viser at tallet kan være mer enn 50% (altompsykologi.dk «Den digitale verden belønner hjernen vår»).

På skolene opplever vi også at barn leker på telefoner, enheter og datamaskiner i timen, selv om læreren ber dem om å stoppe. De trenger dopaminfikset, som læreren ikke utløser for dem med sin undervisning.

For eksempel utløses dopamin av at barnet ditt runder et nivå i et spill eller vinner et spill i spillet. Da blir barnet hyllet. Hvis barnet ditt har en skritteller på klokken, vises et fyrverkeri når barnet ditt har nådd sitt mål for å løpe i løpet av dagen. Hvis barnet ditt er på sosiale medier, vil det være en dopaminutgivelse når barnet ditt får likes eller søte kommentarer. «Du er bare den beste,» «Vakker du,» «Elsker deg,» og alt annet som venner og kjærester skriver.

Barna våre er i ferd med å finne ut av hvem de er. Vennenes dømmekraft og kommentarer betyr mye for deres selvbilde. I de unge årene blir de i økende grad orientert mot hverandre og mindre mot foreldrene.

Hvis du vil lese mer om dette emnet og hvorfor du bør ha en sterk kontakt i tenårene med barnet ditt, anbefaler jeg boken «Hold fast på barna dine – hvorfor foreldre trenger å bety mer enn jevnaldrende»av Gordon Neufeld og Gabor Maté.

Dopaminrush

Hvis barnet ditt har mange venner og et rikt sosialt liv, med bare din tilstedeværelse, skal du måtte erstatte en konstant kjærlighetsstorm over et hav av medier. Det er en krevende oppgave for foreldre, som ofte har mye mer på agendaen enn dopaminutgivelse.

Ofte kan fellesskap med våre barn fylles med krav, oppdragelse og til og med kjeft, som har motsatt effekt og spesielt kjeft sender kortisol inn i kroppen, som er det stikk motsatte og dermed på ingen måte erstatter dopaminrushet.

Hvis barnet ditt opplever mobbing eller føler seg sosialt eksponert på sosiale medier, kan de finne trøst i å følge noen YouTubere eller spille forskjellige spill som også er skapt for å utløse dopamin.

balanse i familien

Hva kan vi som foreldre gjøre?

Så svaret på studentens spørsmål er at det tar mer enn vi tror. Her er fire tips:

1. Kjenn på det!

Vi kan starte med å spørre oss selv hvorfor vi er på sosiale medier og hva «likes» og spill gjør med oss. Reflekter over hvordan du vil at familieverdiene skal være. Kjenn på det.

2. Lag regler

Deretter kan vi sette skjermregler for hele familien som begrenser bruken av skjermer. Det kan være; ingen skjermer ved måltider, ingen skjermer 1-2 timer før sengetid, ingen skjermer på soverom om natten (kjøp en gammeldags vekkerklokke), og deretter en avtalt tid for familietid sammen uten skjerm som passer i familien din. Legg bort din egen telefon når barnet kontakter deg. Vis barnet ditt at barnet er viktigst. Selvfølgelig gjelder disse reglene for alle i familien – inkludert foreldre.

3. Vær et godt forbilde

Ungene ser på oss. Ser oss kaste oss på sofaen med telefonen vår og avgi et lite lettelsens sukk når heltene våre fra Instagram forteller om dagen sin og gjør det, vel, da lærer barna våre at telefonen også er vår dummy. Hvis de kontakter oss mens vi er begravet i telefonen vår, og de ikke får kontakt, vil de lære at telefonen vår er viktigere enn dem. Så hva kan du gjøre i stedet for å stirre på telefonen din? Hva ville gi deg mer næring? Hva vil du vise barnet ditt at du liker å gjøre når du har fri? Hvordan kan det inspirere barnet ditt?

4. Skru opp moroa med «du og jeg tid»

Ha tid til å være til stede med barnet ditt når du har familietid uten skjerm. Få «du og jeg tid» med barnet ditt. Bruk tiden din på noe som er koselig og ikke bare være forelder. Som foreldre har vi mange andre alternativer for å utløse dopamin hos barna våre.

Vis interesse for barnet ditt. Vær til stede. Hør på barnet ditt. Ta på barnet ditt. Bekreft barnet ditt. Vær sammen med barnet ditt. Ha tid sammen. Gjør noe sammen. Nå begynner de mørke tidene å rulle igjen. Vi sitter mer innendørs. Det er tid for spill, baking, gåter, sysler, gå tur med hunden, lage (koselige) kastanje menn, gresskar utskjæring, piknik og varm kakao. Ved sengetid anbefaler jeg selvfølgelig at dere gjør barnas meditasjoner sammen, noe som også gjør det lettere å sove.

Vil du ha hjelp?

Hvis du vil lære å nære din families samhold med meg, og hvis du ønsker å komme nærmere et fredelig foreldreskap med mer kjærlighet og tilstedeværelse i hverdagen, bli med meg på mitt 4 ukers kurs «Skap fredelige familiebånd fra hjertet» på Wisdom From North.

Vi begynner tirsdag 26.10.21. Kurset retter seg mot familier over hele Norden siden plattformen til Wisdom From North når langt. Jeg underviser på dansk, registrering og tekst er på norsk. Sammen zoomer vi inn på selvkjærlighet, egenomsorg, næring og relasjoner i familien din.

Bli med på kurset Skap fredelige familiebånd fra hjertet

Klikk her eller på bildet under for mer informasjon og påmelding.

Kurs med Gitte Winter Graugaard

Er du medlem i Wisdom From North medlemskap?

Hvis ja, så logg deg inn der først for å finne din rabattkode. (Er du ikke medlem men nysgjerrig, så se her.)


Se alle våre GRATIS webinarer og meditasjoner

La deg inspirere av fantastiske lærere som Iisa Persen og Marit Reitan i våre webinarer. Eller nyt en av våre meditasjoner. Alt sammen helt gratis. 

alle våre gratis klasser og meditasjoner
>