Fra Alternativmessen Wellbeing Festival i 2016.
I dette intervjuet deler Maja Thune sin livshistorie. Hun forteller om hvordan yoga og kjærlighet har vært de viktigste verktøyene på veien ut av psykiatrien. I dag jobber hun aktivt med å spre budskapet om kjærlighet som medisin i psykiatrien.
Svært syk som ung
Som ung ble Maja veldig syk med angst. Hun ble satt på kraftige medisiner etter kun tre behandlinger hos psykolog. Det gjorde ikke livet enklere og Maja opplevde en skam over ikke å mestre livet.
Etter et halvt år ble hun tvangsinnlagt og fikk diagnosen schizofreni. Hun ble fortalt at hun aldri ville kunnet ha en normal jobb eller studere pga diagnosen. Da brøt livet totalt sammen. Hun var da bare 17 år.
I ettertid har Maja reflektert mye over det som skjedde og hvordan psykiatrien forsøkte å behandle med medisinering. Det pågikk i nesten 8 år, uten av Maja ble noe bedre. Helt til hun møtte en kroppsterapeut.
Gi rom og aksept for følelsene
Gjennom kroppsterapi fikk Maja komme i kontakt med følelsene. Det var rom for å gråte, være sint og fortvilet, og etter 2 år var hun medisin-fri, i full jobb og fullførte etter det 2 bachelor grader og har skrevet bøker.
En stor dose kjærlighet
I jobben i psykiatrien så har hun opplevd å møte så mange vakre mennesker som trenger å bli sett. Noen ganger er det ikke flere medisiner som helbreder, men en stor dose kjærlighet.
Det er, i følge Maja, nå i ferd med å skje en endring i psykiatrien. Mye av det hun selv formidler blir mer og mer akseptert. Mange har delt hvordan kjærligheten har vært som medisin.
Det å bli sett er viktig, sier Maja. Vi trenger å dele hverandres historier og være åpne om det. Da blir skammen borte.
«Det å ha litt lidelse i livet er ikke nødvendigvis negativt» – Maja Thune
Om Maja Thune
Maja er spesialpedagog, Kunst og uttrykksterapeut og yogalærer, og jobber til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og yogalærer. Hun er utdannet i Hatha yoga fra India, og har tilbrakt flere opphold på Ashramer i India. Hun er også utdannet yin yogalærer.
Maja har undervist på ulike steder i Oslo og omegn de siste ti årene, og kom i 2016 ut med boken «Yoga som terapi» i samarbeid med Gunnar Egeberg. Maja har anvendt yoga og mindfulness som terapeutisk verktøy i en årrekke, som Behandler på DPS, på sykehus og på yogastudioer. Hun startet i 2016 opp sin egen yogautdanning i terapeutisk yoga hvor hun utdanner yogalærere og helsepersonell i hvordan de kan bruke disse kraftfulle metodene i møte med psykiske plager. Som vinyasalærer er hun leken og kreativ, og har som intensjon å veilede hver enkelt elev hjem i egen kropp og i dypere kontakt med hjerte og sjel.
Maja brenner for kjærlighet som medisin i psykiatrien etter selv og ha erfart kjærlighetens helbredende kraft da hun slet med psykiske plager i tenårene. Som 25-åring skrev hun boken “ Jeg har en drøm” som handler om hennes egne erfaringer og drømmen om en annerledes psykiatri der merkelapper, tunge medisiner og diagnoser blir erstattet med en helt annen medisin. Hjertets lengsler blir møtt og sjelen får rom hos modne mennesker som forstår at det er ingen det er noe feil med, men heller at de aller mest følsomme menneskene trenger litt ekstra hud, et ekstra lag med kjærlighet, slik at de kan stå støtt i denne verden.
Mer om Maja Thune finner du på siden hennes https://www.majathune.no/
Dette intervjuet er produsert av Hatling media i samarbeid med Magasinet Visjon.
Hei Maja! Det var en svært sterk historie som du fortalte. At kjærlighet som medisin er den svært viktige porten eller åpningen til våre indre følelser, det er jeg overbevist om. Jeg har opplevd psykiatrien på godt og vondt og har også vært tvangsinnlagt med flere diagnoser. I 2015 vant jeg i Kontrollkommisjonen. Etter et alvorlig suicidalforsøk som jeg utrolig nok overlevde så opplevde jeg så mye i psykiatrien med overmedisinering og fysisk sperring på rommet. Hadde jeg ikke tatt det med humor så vet jeg ikke hvordan det hadde gått, men jeg ble skrevet ut sommeren 2015. Jeg fikk diagnosen bipolar 2 da jeg ble skrevet ut. I dag er jeg helt frisk, tror på egenkjærligheten og ikke minst nestekjærligheten, her kommer mitt kristne livssyn inn. Det gjelder å bli sett, men det er dessverre mye antidepressiva og antipsykotiske medisiner både blant fastlegene og psykiaterne enda. Min bakgrunnshistorie er svært spesiell, kan ikke skrive om dette her. Har også gått i terapi som har deg som forbilde, men det endte fatalt. Nå vet jeg hvorfor! Husk at traumatiserte mennesker kan bruke kjærlighet som medisin i sin terapi, men at de manipulerer andre til å oppfylle fantasien sin. Da snakker jeg om at mennesker som har vært utsatt for alvorlige traumer som barn har utviklet en asosial dysfunksjonell personlighet. Er det tanker du har gjort deg? Det er virkeligheten, men at du er den kjærlige og kloke personen du fremstår som, det tviler jeg ikke på. Du er en flott person som tør snakke om dine problemer og ikke minst skammen. Imidlertid så finnes det skuespillere der ute som bruker klienter bare for selv å øke selvbildet sitt, metoder blir brukt, men som sykepleier og pasient så har jeg en erfaring og ballast i livet som har hjulpet meg til å vurdere når magefølelsen og ikke minst sjelen har signalisert når ting føltes galt. Imidlertid så må vi huske på den tredelte hjernen vår, for der skjer det mye når vi er barn. Hode og kropp henger sammen, men kjærligheten er størst. Tro-håp og kjærlighet, men størst av dem er kjærligheten. Derfor når du snakker om kjærlighet som medisin, så er jeg glad når du nevner å bli sett:»For det handler nettopp om nestekjærlighet.» Bare ordet kjærlighet kan virke litt diffust, men jeg skjønner hva du mener, for du setter ord på følelsene. Takk for intervjuet, det virket oppriktig og troverdig.