«Vi må komme tilbake til å respektere moder jord, naturen og naturen i mennesket. Naturen i mennesket er spirituell. » Ordene er hentet fra sjaman Eirik Myrhaug som jeg intervjuet i 2013. Vi snakker om det å vokse opp i Norge som same, om økologisk økonomi og sjamanisme.

Samiske røtter

Eirik har levd et liv med mange motpoler og mye dramatikk. Han vokste opp i Gratangen i Sør-Troms da Norge ikke anerkjente samer eller samisk kultur. Innerst inne visste han at han var same, men på skolen og ellers ble det aldri snakket om. Alt det samiske var undertrykt. 

Han utdannet seg til ingeniør og arbeidet for Skansa og Norges Vassdrag og Elektrisitetsvesen. I 1981 ble han NVE-ingeniøren som ble lederen av den siste sultestreiken mot Alta-utbyggingen.

Med Alta-saken skjedde det et skifte for Eirik.
Min forståelse av økologisk økonomi brakte meg nærmere den kampen mitt eget folk var midt oppi, forteller han. 

Hvorfor ikke lære økonomi av naturen?

Vi har lært alt annet av naturen , hvorfor ikke også økonomi, spør Eirik.
I naturen er det kretsløp og i kretsløp er det balanse. Det samme gjelder i økonomien – produksjon, forbruk og nedbrytning. I vår verden er dette symbolisert ved penger. Men utfordringer er at penger ikke nedbrytes. Derfor opplever vi fattigdom og kriser. Vi følger ikke naturens kretsløp, kan Eirik fortelle.

Pengene har blitt vestens gud og alle avguder krever offer. Mammons offer (penger) er mennesket og menneskets natur, sier han. 

Nå må vi våkne!

Det ligger en enorm mulighet, forteller Eirik, når vi forstår verdien i en økologisk økonomi. I den skal vi bruke penger som byttemiddel.  Vi må lære oss å avskrive pengene, å de-kapitalisere den. Isteden ødelegger vi i dag ressursene og folk får ikke ta del av godene.

Vi må høste av naturen på en måte der vi har respekt for den. Jeg har tror på dette sier Eirik. Dette er den realistiske veien. 

Eirik har viet seg til å utvikle en økologisk økonomisk modell som har vunnet  stor anerkjennelse og han er regnet som pionèr for dette arbeidet i Norden.

Sjamanen Eirik

Sjamanisme er en av de eldste formene for spirituell praksis.
Jeg fornektet den lenge, men det er flere sjamaner i min slekt, kan Eirik fortelle.
Da jeg oppdaget den arven og re-aktiverte den, så fikk livet mitt en annen retning.

I sin sjamanisme har han hentet inspirasjon fra østens visdom og i intervjuet deler han om healing-kraften som overføres. Han kaller sin sjamanisme for sjamanhealing som er guddommelig energi med bruk av trommer, energi og bønn.

Å kalle seg sjaman skal man ha dyp respekt for sier Eirik, det er gjerne noe andre kan kalle deg. Han fikk selv bekreftet at han er sjaman fra tre ulike kilder. 

Bli med på trommereise

I videoen over får jeg gjennom Eirik møte mine kraftdyr.

Eirik har skapt kurs-rekken «Sjamanhealing» og er kjent som sjamanen som stoppet stormen i nord. Han har hjulpet tusenvis av mennesker med nær- og fjernhealing og har utdannet mange healere. Du finner mer om ham på siden hans Livstreet.com


Se alle våre GRATIS webinarer og meditasjoner

La deg inspirere av fantastiske lærere som Iisa Persen og Marit Reitan i våre webinarer. Eller nyt en av våre meditasjoner. Alt sammen helt gratis. 

alle våre gratis klasser og meditasjoner
>