Intervju med Terje Toftenes

I samtale om dokumentarfilmen Levende Helse – På Sporet Av Nøkkelen

Den norske dokumentarfilmen «Levende Helse – På Sporet Av Nøkkelen», hevder legevitenskapen står foran en revolusjon. «Gjennom banebrytende ny forskning innen epigenetikk og kvantefysikk, ser vi konturene av et nytt medisinsk paradigme, et nytt vitenskapelig fundament som gir åpning for at alternativ medisin, Placebo-effekten og til og med healing, kan forklares og settes i system», forteller regissør Terje Toftenes.

Det som i utgangspunktet skulle bli en film om nye teorier rundt kosthold og livsstilssykdommer, viste seg etterhvert å bli et vesentlig mer omfattende prosjekt.

Kan legevitenskapen ha oversett noe vesentlig?

– «Menneskekroppen er gjennomstudert av vitenskapen, men enda har ingen kunnet gi noen tilfredstillende forklaring på hvor bevisstheten befinner seg – for ikke å snakke om hva bevissthet er», sier Toftenes. Da spørsmålet om bevissthet har noen innvirkning på sykdom og helse dukket opp, kastet det prosjektet ut i et helt nytt landskap hvor kvantefysikk og genforskning ble vesentlige ingredienser.
-«Vi startet med å intervjue rawfood-entusiaster, og endte opp i samme rom som noen av verdens fremste mikrobiologer, fyskere og filosofer. Og sporene pekte i retning av at vår moderne legevitenskap rett og slett har oversett en grunnleggende dimensjon av den menneskelige fysikken – paradoksalt nok det ikke-fysiske.»

– «Flere og flere studier viser at emosjoner og tankesett direkte påvirker helsa vår. Placebo-effekten, som viser at troen på medisin ofte har bedre effekt enn medisinen i seg selv, er utskjelt fordi den ikke kan forklares innenfor dagens etablerte virkelighetsramme. Nyere forståelse av hva som utspiller seg på kvantenivå derimot, baner vei for en dramatisk utvidelse av denne rammen, og det kanskje mest revolusjonerende er at bevissthet synes å sitte i føresetet for materien og ikke motsatt som vi alltid har trodd.»

Toftenes og hans filmteam støtter dermed det alternativ medisinen har hevdet i alle år; at kropp og sinn er uadskillelige komponenter som må behandles deretter.

Støtte fra flere hold

Med i filmen har han internasjonale autoriteter som Deepak Chopra, Ervin Laszlo, Bruce Lipton og Robert Young, samt fremtredende norske profiler som Audun Myskja, Siri Aabel, Åse Dragland og Jon Holden. Toftenes håper filmen vil bli et viktig innlegg i debatten rundt forskningen på og bruken av komplimentær medisin i det norske helsevesenet.

Terje Toftenes og New Paradigm Films er ikke ukjente i det alternativ miljøet i Norge. Terje har tidligere produsert flere filmer om forskning på paranormale fenomener, og har vunnet priser på filmfestivaler i både USA og Asia. Interessen for temaer som er i grenseland av etablert viten har vært der hele livet, og dokumentar prosjektene sjongleres side om side med filmoppdrag for norsk næringsliv.

Han begynte i NRK på midten av 70- tallet, har i dag godt over 30 års erfaring med audiovisuelle produksjoner for bedriftsmarkedet. Det var også gjennom næringslivsfilm at idéen om Levende Helse ble skapt.

– «Vi gjorde en produksjon for OSO Hot- water i forbindelse med installasjonen av ny robotlinje ved fabrikken deres i Hokksund, og mellom opptakene kom bedriftsleder Reidar Braathen og jeg i snakk om dokumentarfilmene vi hadde laget. Braathen har gjennom stiftelsen OSO Miljøfond, i mange år jobbet for å øke fokuset på miljø, men har samtidig hatt et brennende engasjement for helse og kosthold. Vi følte begge det manglet en seriøs film om disse temaene på det norske markedet, og med økonomisk støtte fra Braathen og OSO, har altså Levende Helse nå blitt en realitet», forteller han.

Lenker og ressurser

Terje Toftenes sin nettside


Se alle våre GRATIS webinarer og meditasjoner

La deg inspirere av fantastiske lærere som Iisa Persen og Marit Reitan i våre webinarer. Eller nyt en av våre meditasjoner. Alt sammen helt gratis. 

alle våre gratis klasser og meditasjoner
>